با بیش از 2000 امضا از جانب تشکلها و اشخاص حقیقی تا این لحظه
بسمه تعالی
رییس جمهور محترم؛ جناب حجتالاسلام و المسلمین رییسی
سلام علیکم؛
مسئله تحصیل کودکان مهاجر در کشور، همواره یکی از چالشهای نظام آموزش و پرورش و یکی از مشکلات اتباع ساکن کشور بوده است. اهمیت این مسئله آنجا مشخص میشود که رهبر انقلاب در سخنانی صریح فرمودند: «هیچ کودک افغانستانی، حتی مهاجرینی که بهصورت غیرقانونی و بیمدرک در ایران حضور دارند، نباید از تحصیل بازبمانند و همه آنها باید در مدارس ایرانی ثبتنام شوند.» 27/2/1394
حال علی رغم امید به اصلاح هرچه زودتر روند مهاجرپذیری و ساماندهی اتباع، با نزدیک شدن به شروع سال تحصیلی جدید، شاهد مشکلات عدیده دانش آموزان اتباع (علی الخصوص مهاجرین افغانستانی) به دلیل ایجاد فرآیندهای غلط و دارای نقص جهت ثبتنام در مدارس هستیم. مشکلاتی که عملا منجر به نقض دستور مقام معظم رهبری و محرومیت جمع کثیری از دانشآموزان مهاجر از تحصیل شده است.
عدم تعیین تکلیف اتباع ثبتنام شده در «طرح سرشماری» که دارای فرزند در سن تحصیل هستند (موضوع بند «د» اطلاعیه مورخ ١١ مرداد ١۴٠١ اداره کل اتباع) و الزام مهاجرین جدید، دانش آموزان سال اول و دانش آموزان دارای تغییر مقطع به ارائه برگه حمایت تحصیلی جدید جهت ثبتنام در مدارس، مانع اصلی جهت ثبتنام عده زیادی از مهاجرین در مدارس است.
در حال حاضر دریافت برگه حمایت تحصیلی برای بسیاری از مهاجرین، نیازمند گذشتن از سدّ هزاران مشکل ناشی از بی تدبیریها و سوء مدیریتهای دستگاههاست که برخی از آنها به شرح زیر است:
- مطابق دستورالعمل واکسیناسیون کرونای اتباع، عدهای از مهاجرین که کمتر از 12 سال سن داشتند واکسینه نشدند و برگه واکسن دریافت نکردند. با توجه به اینکه برگه واکسن یکی از مدارک هویتی تلقی میشده و با آن سرشماری صورت میگرفته است، بخشی زیادی از دانشآموزان که سن کمتر از 12 سال دارند از سرشماری جاماندهاند. درنتیجه برخی از دفاتر کفالت طبق دستور العمل واکسن، فقط افراد بالای 12 سال را سرشماری کردند و افراد زیر 12 سال از سرشماری محروم مانده و در حال حاضر برای ثبت نام مدارس با مشکل جدی مواجه هستند؛ لذا از اخذ برگه حمایت تحصیلی محروم میشوند که این مورد نیاز به اصلاح ویژه و دستورالعمل جدید دارد که باید برای سرشماری و ثبت نام در مدارس این افراد تسهیل مدبرانهای صورت بگیرد.
- ناقص بودن پایگاه داده ثبت نوبت در سایت و مراکز نوبتدهی جهت صدور برگه حمایت تحصیلی و عدم تطابق با دفاتر کفالت، باعث شده حتی برخی از افرادی که کد اتباع دارند نیز نتوانند برای اخذ برگه حمایت تحصیلی ثبتنام کرده و نوبت بگیرند. به نظر میرسد عدم اتصال این پایگاه داده به پایگاه داده ثبت شده در طرح سرشماری در دفاتر پیشخوان دولت باعث شده حتی برخی از افرادی که سرشماری شده و کد اتباع دارند نیز نتوانند برای اخذ برگه حمایت تحصیلی اقدام کنند.
- مسئله عجیبی که در خلال پیگیری مشکلات ثبت نام آشکار شد آن است که در برگههای سرشماری صادر شده برای برخی از اتباع، در بخش کد اتباع (کد اختصاصی)، عدد صفر درج شده است! این یعنی اساسا هیچ شناسه اختصاصی به وی تعلق نگرفته و گویی اصلا سرشماری نشده است!! با مراجعه اتباع به دفاتر کفالت برای پیگیری این موضوع، دفاتر کفالت آنها را به دفاتر پیشخوان دولت ارجاع میدهند و میگویند ما هیچ مسئولیتی در قبال این برگهها نداریم چرا که آنان را دفاتر پیشخوان دولت صادر کرده است. این چنین است که مهاجرینی که پیشتر در طرح سرشماری شرکت کردهاند و باید کد اختصاصی اتباع دریافت میکردهاند به خاطر بینظمی دستگاههای مربوطه همچنان به دنبال مرجعی پاسخگو به هر سو سرگردان هستند.
- تاخیر در شروع زمان صدور برگه حمایت تحصیلی از موعد مقرر و هر ساله خود یعنی نیمه دوم خرداد به دهه سوم مرداد، باعث محدودیت زمانی برای ثبتنام شده است. این محدودیت در کنار ناهماهنگیها و بینظمیهای دستگاههای مربوطه عملا فرصت ثبت نام را از دانشآموزان مهاجر گرفته است.
- اختصاص تنها یک مرکز جهت صدور برگه حمایت تحصیلی (آن هم در شورآباد!!!) مشکل دیگری است که نشاندهنده یک فاجعه بزرگ در مدیریت این مسئله است. از زمان آغاز صدور برگههای حمایت تحصیلی در 22 مرداد ماه به مدت 24 روز تنها دفتر صدور این برگه، شورآباد بود! این یعنی مدیران مربوطه این گونه تصمیم گرفته بودند که از شرق و غرب و شمال وجنوب استان تهران، همه اتباع به شورآبادِ کهریزک مراجعه کنند! این در حالی است که دفاتر کفالت وزارت کشور در نقاط مختلف استان تهران وجود دارد.
پس از پیگیریهای متعدد بعد از گذشت 24 روز، در 15 شهریور ماه دو مرکز جدید صدور برگه حمایت تحصیلی در ورامین و شهریار راهاندازی شد، این راهاندازی البته چندان به طول نیانجامید و هر سه مرکز یک روز بعد (16 شهریور) عملا تعطیل شدند و به مراجعین اعلام شد که ظرفیت آنها تکمیل شده است. این تعطیلی تا کنون (21 شهریور) نیز ادامه داشته است. - دانش آموزانی که پدر و مادر آنها مدارک متفاوت جهت اقامت در ایران دارند نیز به علت عدم هماهنگی نهادهای ذیربط موفق به دریافت کد اتباع و برگه حمایت تحصیلی نشدهاند و طبیعتا آنها نیز از ثبتنام در مدارس بازخواهند ماند.
این مدیریت بسیار هوشمندانه! در تعیین زمان و مکان صدور برگههای حمایت تحصیلی، سبب شده دانشآموزان عملا موفق به دریافت برگههای حمایت تحصیلی نشوند؛ به نحوی که طبق پیشبینیها، بسیاری از دانش آموزان دارای کد اتباع (کداختصاصی) که میبایست وارد مقطع تحصیلی بالاتر شوند نیز برای نیمه مهر که مهلت ثبتنام مدارس تمام شده است، برگه حمایت تحصیلی را دریافت میکنند و این یعنی نوشدارویی پس از مرگ سهراب!
با توجه به تحقیقات میدانی، تا کنون هیچ سامانه مؤثر، تلفن و یا فردی جهت پاسخگویی به مشکلات و سوالات مهاجرین خسته از بیتدبیریها معرفی نشده است که تا حصول نتیجه و رفع مشکل، مسأله را پیگیری کند؛ این درحالی است که دولت سیزدهم، هم به حضور در میان مردم و پیگیری میدانی مشکلات آنان و هم به تلاش برای تحقق آرمانهای اصیل انقلاب اسلامی و منویات مقام معظم رهبری مشهور است. نیازی به تذکر نیست که وضعیت نامناسب کنونی مهاجرین و اتباعی که به دلایل مختلف به جمهوری اسلامی ایران پناه آوردهاند، اساسا با آرمانهای متعالی و بینالمللی انقلاب اسلامی همخوانی ندارد و جایگاه ایران اسلامی را در میان امت اسلامی فرو میکاهد.
جناب آقای رییسی؛ یک ساعت حضور در مراکز صدور برگه حمایت تحصیلی کافی است تا هر انسانی به عمق فاجعه مدیریتی در این عرصه پی برده و بد رفتاریها و بیحرمتیهایی که نسبت به برادران و خواهران مسلمان ما در صفوف طویل و هوای گرم این مراکز رخ میدهد را ببیند، اما مسئولین مربوطه برخلاف مرام و مسلک مردمی دولت سیزدهم همین یک ساعت وقت را هم برای بازدید میدانی و بررسی مشکلات مهاجرین از نزدیک نداشتهاند.
رییس جمهور مردمی دولت سیزدهم؛
پس از پیگیری برخی مجموعههای مردمی که حاصل بیش از دو سال تلاش هسته مرکزی بینالملل بسیج دانشجویی بودند و از دل کارگروه افغانستان این هسته پا گرفتهاند، مسئولان امور اتباع وعدههایی مبنی بر اصلاح این مشکلات و رفع سوء تدبیرها دادند، وعدههایی که به نتیجه نرسید و نه تنها مشکل مهاجران بازمانده از تحصیل حل نشد بلکه فعالان افغانستانی پیگیر این مشکلات نیز مورد بازخواست قرار گرفته و اکنون از ترس اخراج از کشور دیگر توان ادامه مطالبات خود را ندارند. هرچند بدیهی است که رها کردن این وظیفه توسط فعالان افغانستانی هیچ سودی برای مدیران غیر مردمی دولت سیزدهم نخواهد داشت و در صورت خالی شدن جبهه انقلاب از چنین مجموعههای مردمی، هسته مرکزی بینالملل بسیج دانشجویی مستقیما و با حداکثر توان به این عرصه ورود خواهد کرد.
با توجه به موارد فوق الذکر، انتظار میرود هرچه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف دانش آموزانی که سرشماری شده اما بدون کد اتباع هستند و کودکانی که در سن تحصیل هستند و ثبت نام نمیشوند، افزایش تعداد مراکز، تمدید زمان و تسریع در صدور و تمدید برگه حمایت تحصیلی و همچنین تمدید مهلت ثبت نام مدارس اقدام نموده و موانع موجود بر سر راه تحصیل برادران و خواهران مهاجر برطرف گردد.
در پایان، تذکر این مطلب ضروری است که در صورت عدم تعیین تکلیف دانش آموزان مهاجر و مرتفع نشدن مشکلات تحصیلی آنان، هسته مرکزی بین الملل سازمان بسیج دانشجویی، جمعیت دانشجویی امام حسن (ع) و گروههای جهادی، مطالبه از مسئولین مربوطه بابت «ترک فعل» و بی توجهی به دستور مقام معظم رهبری(مدظله العالی) را وظیفه خود دانسته و این وظیفه را هم در دستگاه قضایی و هم در فضای رسانهای کشور پیگیری کرده و در حد توان به برگزاری کلاسهای خودگردان برای این مهاجرین اقدام خواهد کرد.
والسلام علی من اتبع الهدی
جهت امضای نامه فرم زیر را تکمیل نمایید: