مقدمه
دوره «سفیرانِ تمدن ساز» دورهای برای تربیت مبلغان حوزه بینالملل و تمدن نوین اسلامی ویژه دانشجویان، طلاب و فارغ التحصیلان بسیجی و سایر تشکلهای همسو است که به همت هسته مرکزی بینالملل خواهران سازمان بسیج دانشجویی، طراحی و اجرا گردید.در سالهای اخیر، مقام معظم رهبری مد ظله العالی بر لزوم فعالیت در حوزه بینالملل و رسیدن به تمدن نوین اسلامی، بیش از پیش تأکید و توجه داشتهاند. راهپیمایی هر ساله اربعین، شکل گیری گروههای فاطمیون، حیدریون، دفاع وطنی، حشدالشعبی … و نقطه اوج آن، شهادت سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، تا حدود زیادی مردم ایران را متوجه ضرورت فعالیتهای بینالمللی و دیدگاههای تمدنی انقلاب اسلامی ایران کرده است. اما همچنان ابهامات و سوالاتی پیرامون حضور بینالمللی انقلاب اسلامی در اذهان مردم وجود دارد، سؤالاتی نظیر:
دلایل فعالیت ایران در خارج از مرزهایش چیست؟
چرا اقدامات ایران تا این حد، باعث وحشت کشورهای مستکبری چون آمریکا و اسرائیل گردیده است؟
اقدامات سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، سبب ایجاد چه خطراتی برای دشمنان گردیده بود که تصمیم به حذف فیزیکی و ترور این عزیزان گرفتند؟ و …
پاسخ به این سؤالات و سؤالاتِ دیگر در رابطه با تمدن نوین اسلامی، نیازمند درکِ دقیقتری از کشورهای منطقه است که نه تنها با نگاهِ علمی و تخصصیِ صرف؛ بلکه با استفاده ازدیدگاههای مکتبی پاسخ داده شود و ظرفیت های تمدنی کشورهای پیرامونی ایران را باری دیگر، دقیقتر معرفی کند. از طرفی دیگر جمهوری اسلامی ایران و مکتب اسلام؛ دارای ایدئولوژیِ موعود خواهی است. این ایدئولوژی دارای رقبای بسیاری است که نه تنها در بٌعد سخت، بلکه در بعد جنگ نرم نیز به مقابله علنی با این مکتب و به ویژه علمدار آن -یعنی جمهوری اسلامی ایران- پرداختهاند و در صدد حذف کامل آن هستند. لذا شناخت و سپس تبلیغ این مبانی از ضروریات جهان امروز و وظیفه هر جوان انقلابی است که رؤیایِ تمدن نوین اسلامی را در سر میپروراند. این دوره جهت نیل به اهداف فوق الذکر، مخاطبین نهایی خود را، طیفِ سنی نوجوانان دانشآموز برگزیده، چرا که هم در سن تکامل بوده و هم قاعده تغییر و اساسا تبلیغ بر روی آنان اثرگذارتر است. در واقع، دوره حاضر شامل دو مرحله (آموزش مبلغین به عنوان هدف اول) و (اعزام به مدارس و تبلیغ به عنوان هدف دوم) است.
برنامه آموزشی دوره
مرحله اول: آموزش
محتوای دوره علاوه بر توجه به سطح علمی مطالب، توجه زیادی به ثبت تجربیات موفق و پاسخ به شبهات روز جامعه در خصوص فعالیت های بینالمللی داشته است. همچنین علاوه بر بیان دلایل لزوم فعالیت بینالملل، در نظر دارد تا ظرفیت های تمدنی کشورهای پیرامونی ایران را با دیدی صریح و صادقانه بررسی کرده و نقد و بررسی میزان قوت و ضعف عملکرد را به مبلغان ارجمند بسپارد.
شیوه نامه آموزشی:
محتوای این بخش از دوره سفیران تمدن ساز، به شکل بستههای آموزشی در اختیار فراگیران (مبلغان) قرار میگیرد. با توجه به شرایط کشور و ویروس کرونا، زمانبندی ساعات و روزهای آموزشی در استانها، دانشگاهها و شهرهای کشور متفاوت است و همین موضوع سبب شد تا طراحان دوره از سبکهای معمول کلاسهای وبیناری فاصله گرفته و محتوای دوره را در قالب چهار بسته آموزشی ارائه دهند تا هر یک از داوطلبان، متناسب با وقت و برنامه ریزی شخصی خود، بتوانند از دوره استفاده کامل را ببرند. هر بسته با حداکثر زمان ۴ ساعت، دارای مهلت ۷ روزه جهت دانلود در هر ساعت از شبانه روز میباشد. در پایان هر ۱۴ روز، یک آزمون تستی از محتوای ارائه شده اخذ خواهد شد. یعنی در کل، دو آزمون تستی از ۴ بسته آموزشی، از داوطلبان گرفته میشود و ریزش تعدادی از داوطلبان و گزینش ابتدایی در این مرحله صورت میگیرد. این بخش از ۲۲ بهمن ماه آغاز و در ۲۲ اسفند ماه به پایان خواهد رسید.
محتوای هر بسته:
تدریس: محتوای فیلم تدریسِ فعالین و اساتید حوزه بینالملل (از محتوای این بخش آزمون تستی-هر دو هفته یکبار- اخذ میشود).
آموزش تکمیلی: موشن گرافی های مرتبط با محتوای تدریس (از محتوای این بخش آزمون تستی-هر دو هفته یکبار- گرفته می شود).
تعزیه آخرالزمان: موشن گرافی معرفی فعالین و شهدای حوزه مقاومت و آزادی خواهان جهان.
جزوات: تعدادی جزوه از کتب مرتبط با موضوع هر بسته تهیه شده است، این بخش اختیاری بوده که در روند ادامه طرح و مرحله تدریس به مبلغان کمک شایانی خواهد نمود.
مشاهده دو بخش انقلاب اسلامی ایران و سرزمین رؤیاها -که در دو بسته سوم و چهارم وجود دارند- اختیاری میباشد و در ادامه روند طرح و زمان تبلیغ، در ارتقاء مبلغان مؤثر خواهد بود.
مرحله دوم: اعزام و تبلیغ
راهیافتگان به دوره تبلیغ، می بایست در تاریخ ۱۵ فروردین ماه به صورت مجازی در مدارس کل کشور به صورت استانی یا کشوری حضور پیدا کرده و در جمع نخبگان و شخصیتهای برجسته انقلابی دانش آموزی، در استان به مدت سه جلسه یک ساعته، تدریس کنند. (سر فصلهای دوره تبلیغ در اختیار تمامی مبلغان راه یافته به آن مرحله قرار خواهد گرفت)
در تاریخ 25 اسفند ماه دو جلسه به صورت وبینار -به مدت دو ساعت- برای داوطلبان حائز رتبه های برترِ دوره و راه یافتگان به مرحله اعزام برگزار شده و شیوهها ی تبلیغ آموزش داده خواهد شد. در خلال دوره نیز مبلغان ارجمند میتوانند از راهنماییهای اساتید و نمونه تدریسهای ارائه شده برای دانش آموزان استفاده کنند. برای رسیدن به این مرحله، می بایست داوطلبان دارای رتبه برترِ آزمونهای تستی، در مهلتی 10 روزه – 25 اسفند ماه تا 5 فروردین ماه-، طرح درس پیشنهادی خود را – براساس جلسات آموزش تبلیغ و سر فصلهای ارائه شده- به صورت pdf ارائه دهند. طرح درسها ارزیابی شده و داوطلبان دارای طرح درسهای برتر، به صورت مجازی به مدارس اعزام خواهند شد.
بسترسازی و اقدامات اولیه
ضبط فیلمهای آموزشی
تدریسهای اصلی این دوره با ارائه جمعی از فعالان حوزه بینالملل و در قالب پرسش و پاسخ توسط هسته مرکزی بینالملل خواهران بسیج دانشجویی ضبط شد. . هدف از تولید فیلمهای آموزشی به شیوه پرسش و پاسخ، ایجاد بیشترین ارتباط بین موضوع و محتوای تدریس شده، جلوگیری از انحراف بحث و رسیدن به نتیجه مطلوب در کمترین زمان ممکن بود.فرآیند دعوت از فعالان بینالملل جهت ضبط مصاحبهها از 14 تا 25 آبانماه 1399 به طول انجامید. اساتید و موضوعات تدریس شده توسط آنان به شرح زیر است:
تدوین فیلمها و تهیه محتوای تکمیلی
فیلم مصاحبه با اساتید فوق الذکر تنها محتوای آموزشی دوره سفیران تمدنساز را تشکیل نمیداد بلکه علاوه بر آن محتواهای تکمیلی دیگر توسط مجریان طرح تدارک دیده شد.
تدوین فیلم مصاحبههای ضبط شده و تهیه محتواهای تکمیلی در آذر ماه و دی ماه 1399 به همت هسته مرکزی بینالملل خواهران انجام شد.
جلسات مستمر با انجمن اسلامی دانشآموزی تهران
جهت اعزام مبلغین تربیت شده در این دوره به مدارس و تدریس محتواهای طراحی شده به دانشآموزان، جلسات مستمری با انجمن اسلامی دانشآموزی تهران جهت جلب همکاری آنان برگزار شد. این جلسات که از آبان تا اسفند 1399 به طول انجامید، با حضور آقای صمیمی مسئول انجمن اسلامی دانش آموزی تهران، آقای آقایی مسئول مربیان آقا و مسئول برنامهریزی و سرکار خانم مرادی مسئول مربیان خانم انجمن اسلامی دانش آموزی تهران همراه بود.
شیوه اجرایی طرح، بودجه بندی زمانی، ارائه محتوای دوره و بررسی آن، فرآیند تبلیغات، بررسی جزئیات حضور مبلغین و شیوه ارزیابی آنان از موضوعات مطرح شده در این جلسات بودهاند.
هماهنگی با هستههای بینالملل استانی
جهت تبلیغ و جذب مخاطب برای این دوره، از ظرفیت شبکه خواهران فعال بینالملل بسیج دانشجویی در استانها نیز استفاده شد. بدین منظور در تاریخ 8 بهمنماه، جلسه ای با حضور مسئولین خواهر بینالملل استانی برگزار و شیوه اجرای طرح توضیح داده شد. این اقدام جهت هم افزایی هرچه بیشتر استان های کشور در برگزاری دوره اتفاق افتاد. داده های آماری به دست آمده گویای این موضوع است که قریب به 200 نفر از شرکتکنندگان دوره به واسطه فراخوان های استانی از دوره باخبر و در آن شرکت کردهاند.
تدریس آزمایشی
به پیشنهاد و درخواست مدیران انجمن اسلامی دانش آموزی تهران، یک جلسه تدریس مقدماتی محتوای در نظر گرفته شده برای دانشآموزان برای تمامی مدارس عضو در انجمن اسلامی استان تهران برگزار شد تا میزان علاقهمندی به طرح در دانشآموزان ارزیابی شده و با توجه به این موضوع تصمیمات آتی جهت همکاری حداکثری انجمن اسلامی اتخاذ شود.این تدریس در تاریخ 2 بهمن ماه در بستر مجازی اسکای روم با حضور قریب به 100 نفر از دانش آموزان سراسر تهران برگزار شد.طبق نتایج به دست آمده از پرسشنامهها، کیفیت ارائه محتوا= 100 %، کیفیت محتوا= بیش از 80% و علاقمندی به شرکت در کلاس های آتی = 100% ارزیابی شد و با این نتایج نمره قبولی جهت اجرای طرح دریافت به دست آمد.
آغاز تبلیغات و اطلاعرسانی
جهت اطلاعرسانی این دوره به دانشجویان، طلاب و فارغالتحصیلان علاقهمند از شیوههای گوناگون اطلاعرسانی استفاده شد. طراحی پوستر، انتشار پوستر و تیزر تبلیغاتی در کانالها، گروهها و صفحات مجازی گوناگون و ارسال پیامک به بیش از 22 هزار نفر از خواهران مستعد شرکت در دوره از جمله این اقدامات بود.همچنین جهت افزایش بازدهی تبلیغات با هماهنگی مجموعههای مرتبط از ظرفیت آنان به شرح زیر استفاده شد:
هماهنگی با نواحی بسیج دانشجویی برای تبلیغات
پیشتر شبکه فعالان بینالملل خواهر در سایر استانها در جریان این طرح قرار گرفته بودند و مشارکت آنان برای اطلاعرسانی جلب شده بود. جهت هماهنگی بیشتر از تاریخ 23 بهمن ماه گفتوگوهای تلفنی با مسئولین نواحی بسیج دانشجویی در استانها نیز جهت تبلیغ طرح به صورت محلی در استان آغاز گردید.
هماهنگی و جلب مشارکت مجموعههای بیرونی
جهت گسترش تبلیغات و استفاده از ظرفیت جموعههای فرهنگی تبلیغی فعال برای تربیت مبلغان بینالملل گفتوگوهایی با مجموعههای زیر صورت گرفت که سرآغاز همکاری مشترک در اطلاعرسانی و برگزاری این دوره بود:
بسیج طلاب
جامعهالمصطفی
مسئول دانشگاه فرهنگیان: با توجه به وجود مرحله تبلیغ و تدریس در گامهای دوره سفیران تمدنساز ، این هدف با ظرفیت بالقوه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان کاملا متناسب بود
مدیران چندی از حوزههای علمیه تهران.
طراحی و آمادهسازی سامانه مدیریت یادگیری (LMS)
فرآیند ارائه محتوای آموزشی این دوره و ارزیابی فعالیت و میزان یادگیری شرکتکنندگان نیازمند یک سامانه مدیریت یادگیری بود.به همین جهت با کمک مجموعه ناصرین یک وبسایت آموزشی جهت مدیریت دورههای آموزشی در عرصه بینالملل راهاندازی شد و دوره سفیران بینالملل به عنوان اولین دوره در این سامانه بارگذاری شد.در این سامانه هر فراگیر یک پروفایل کاربری اختصاصی دارد که از طریق آن به دورههای آموزشی خود دسترسی خواهد داشت. همچنین آزمونها، پیشرفت کاربر در طول دوره و همه فعالیتهای او از طریق این سامانه قابل ارزیابی است.
پشتیبانی در طول دوره
با توجه به حضور طیف گستردهای از خواهران علاقهمند و متنوع بودن مخاطبین این دوره، برای پاسخگویی به سوالات مخاطبین پیرامون نحوه استفاده از سامانه آموزش مجازی و مشاهده بستههای آموزشی و بررسی مشکلاتی که کاربران با این سامانه تازه تاسیس دارند، دو نیروی پشتیبان به صورت مداوم در طول دوره به سوالات شرکتکنندگان رسیدگی میکردند.این پشتیبانیها هم شامل پاسخ به پرسشهای عمومی پیرامون کیفیت دوره بود و هم شامل پاسخ به مشکلات فنی متقاضیان.لازم به ذکر است علاوه بر پشتیبانی تلفنی و مجازی از کاربران، کانالی مختص دوره در پیامرسان ایتا تشکیل شد تا پاسخ مهمترین مسائل و مشکلات کاربران را به سرعت به آنان اطلاعرسانی نماید.